Zomereik 1

Bomenboekenliefde

Voorafgaand aan een wandeling met vrijwilligster Regine door de Laarmantuin blader ik door het boek ‘Bomen en mensen, een oeroude relatie’. Het boek staat al heel lang in mijn boekenkast en ik gebruik het vooral als naslagwerk. Gekocht in de tijd dat het bedrijf Google in de kinderschoenen stond. Ondanks het feit dat alle kennis tegenwoordig razendsnel te vinden is met behulp van zoekmachines op het wereldwijde web blijf ik een liefhebber van papieren boeken.

‘Bomen en mensen’ staat vol met wetenswaardigheden over het veelzijdige gebruik van bomen in de geschiedenis van de mensheid. Intrigerend vind ik de verhalen over de betekenissen, die mensen in het verleden en nog steeds toekennen aan bomen. Kosmische bomen, levensbomen, geesten en goden in bomen, heilige bomen, huwelijksbomen, kindertjesbomen, wensbomen. Daarnaast zijn er veel sprookjes en mythen waarin bomen of bossen een hoofdrol spelen.
De eik wordt beschreven als de koning van het bos en staat symbool voor kracht, macht en lange levensduur. Het is ook een van de meest vereerde boomsoorten.

Tijdens de wandeling kijk ik met hernieuwde belangstelling naar de eiken in de Hortus. Stiekem hoop ik een druïde met een gouden snoeimes in een eik te spotten, al weet ik dat dit eigenlijk niet kan. Want je vindt zo’n Keltische priester namelijk alleen in eiken waar een maretak in groeit. Anders valt er voor hem weinig te snoeien. En als er al een maretak in de eik groeit, dan klimt de druïde alleen op de zesde dag van de nieuwe maand na de winterzonnewende in de boom. Niet op een mooie, zomerse dag in september.
Ik zie wel iets anders, dat ik nog nooit eerder heb gezien. Of eigenlijk wijst Regine mij erop. Het zijn vruchten van de Moseik. De napjes van de eikeltjes zien eruit alsof ze een weelderige haardos hebben. Heel schattig!
Al een paar weken bivakkeren de moseikeltjes nu in mijn jaszak. Te pas en te onpas haal ik ze tevoorschijn om te laten zien aan wie maar wil. Het wordt hoog tijd om mijn jaszak binnenstebuiten  te keren, want de eikeltjes krijgen helaas last van ‘haaruitval’.

Nieuwsgierig naar de moseikeltjes? Kom ze zoeken in de Hortus! Of ‘google’ naar een afbeelding op internet. En probeer dan eens een zoekmachine die de winst gebruikt om bomen te planten. Dat doe ik ook sinds kort. Probeer ik misschien een ietsiepietsie goed te maken voor de bomen die zijn geveld voor de productie van mijn voorraad boeken?

 

naar nieuwsoverzicht