Bij zoekt imker!

Na het verschijnen van het Vriendenbericht van de Hortus dit voorjaar krijg ik een mailtje van Hortusimker Hugo van Rossem. Zijn artikel ‘Bijproat’ is mooi opgemaakt in het blad gepubliceerd, maar helaas is zijn achternaam verkeerd geschreven. En dat blijkt toch wel ‘een dingetje’. Ik bied hem mijn excuses aan en vraag of ik zijn leed kan verzachten door hem op een kop koffie met iets lekkers te trakteren. Hugo vindt het een genereus aanbod, maar stelt een alternatief ‘goedmakertje’ voor. ‘Wietske, als je nu eens een imkerscursus gaat volgen?’ Hugo heeft een goede reden om mij te verleiden tot het volgen van deze cursus. Hij kan namelijk best hulp gebruiken. Zijn vaste maatje Johan Ebbers is inmiddels 89 jaar en kan niet meer zoveel werk verzetten als voorheen. Het wordt dus hoog tijd voor nieuwe imkers, die de honingbijen in de Hortus willen verzorgen.

Ik stel me voor dat ik aan familie en vrienden op feestjes zeg dat ik hobby-imker ben. Klinkt best sexy. Toch onderdruk ik mijn neiging om me enthousiast in te schrijven voor een cursus. Want een cursus is één ding, maar daarna begint het pas: voorjaarscontrole, raatvernieuwing, zwermcontrole, teelt, honing slingeren, varroabestrijding, onderhoud aan kasten en materialen. Zo nu en dan moeten volken tijdelijk worden verkast, naar heide- of koolzaadvelden. Links en rechts wordt eens een volkje geschept. En als er teveel volken in een klein gebied zijn is het nodig om volken te verenigen.

Begin juli vraag ik Hugo of hij al versterking heeft gekregen. En hoezee! Dit voorjaar zijn 24 mensen gestart met de imkerscursus van Imkersvereniging Haren Paterswolde. Zij volgen theorielessen bij AOC Terra in Eelde en oefenen op drie locaties, waaronder de Hortus. Twee deelnemers willen hier ook na de cursus graag bijenhouden. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen geven Hugo en enkele cursisten uitleg aan bezoekers over het leven van honingbijen. Want ook dat hoort bij het werk: publieksvoorlichting.

Mijn hulp lijkt voorlopig niet nodig. Dan maar wat minder sexy door het leven.

LOI in Hortus: 13 en 14 juli 2019

 

naar nieuwsoverzicht