Landscaping

De ontdekking van de Hortus: Betekenisvolle bulten

De Hondsrugtuin is er (bijna)! Wat begon met een ontwerp en maquette van landschapsarchitect Jan Maas is in het najaar van 2016 door de firma Dusseldorp in het echt nagemaakt. Het zijn dus niet alleen slopers, die mannen die ook de kas hebben neergehaald. Ze kunnen ook heuvels opwerpen en een beekje uitgraven.

Nu nog een groen sausje erover en voilà: wij presenteren u een nieuwe tuin. Dat groene sausje is nog wel even een dingetje. Planten, struiken en bomen hebben tijd nodig om te aarden en te groeien. Natuurlijk kunnen er ook kant-en-klare bomen worden gepoot, maar dat is een uitermate kwetsbaar en kostbaar proces. We vragen daarom nog iets meer geduld van bezoekers. Tijdens de aanleg van de tuin zag de entree van de Hortus er een tijd lang niet zo aantrekkelijk uit. Grote hekken tot aan de stoep, opengebroken paden, geen fietsenstalling meer. Er waren mensen die dachten dat de Hortus tijdelijk was gesloten, ondanks de fier wapperende vlaggen, het licht in de entreehal en het bord op de stoep waarop duidelijk vermeld stond dat het café open was. En sommige mensen waren zelfs in de veronderstelling dat dit geen tijdelijke toestand was, maar dat het nu voor eens en altijd over en uit was. Al die bedrijvigheid kon maar op één ding duiden: hier wordt een nieuwe villawijk uit de grond gestampt.

Dat waren dus mensen die de berichten over de Hondsrugtuin niet hadden meegekregen via berichten op onze website, facebook, in lokale kranten, op RTV-Noord. Die de uitzendingen van het tv-programma Binnenstebuiten en van Nordtour van onze oosterburen hadden gemist, waarin toch duidelijk te zien was dat de Hortus springlevend is. Dat kan natuurlijk. Want de Hortus is niet het middelpunt van ieders wereld.

Mensen die zich niet lieten ontmoedigen door de aanblik van ‘werk in uitvoering’ en de entreehal binnen gingen werden extra hartelijk onthaald door onze medewerkers aan de balie. Zij gaven waar nodig tekst en uitleg over al het gedoe rondom de ingang en stelden bezoekers gerust: achter de bulten schittert de tuin. Coördinator van de receptiemedewerkers Atsje deed zelfs extra haar best om een bezoeker alvast warm te laten lopen voor dat wat nog moet komen. Volgens haar heeft elke bult in de Hondsrugtuin zijn betekenis. Dat lijkt me een interessant onderwerp om uit te diepen tijdens de opening van de Hondsrugtuin later dit jaar.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.
Lees de vorige column Winterse Vrienden van Wietske
Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht