Ruitertje

Bericht van het bestuur

Het Hortusjaar 2021 nadert zijn einde. Na een aarzelend begin heeft de Hortus een topjaar gehad met meer bezoekers dan ooit in de laatste 10 jaar. Ook het aantal verkochte jaarabonnementen steeg dit jaar naar een record. Wanneer u dit leest zal de Hortus zijn 32.000 ste bezoeker verwelkomd hebben. Dat is een absoluut record sinds de reorganisatie van 2012 en bewijst dat de Hortus door veel mensen herontdekt is als een fantastische plek om te vertoeven. Opvallend is de sterke toename van jonge gezinnen die de Hortus bezoeken en een jaarabonnement nemen. Ook in financiƫle zin zal dit jaar zeer positief worden afgesloten, en dit ondanks het feit dat de omzet uit partijen (vanwege coronamaatregelen) achter bleef.

Het afgelopen jaar heeft met betrekking tot de tuinen geen grote veranderingen gebracht. Wel kreeg de Watertuin een grote opknapbeurt waardoor het onderhoud minder tijd kost. Ook werd een fraaie kinderspeeltuin aangelegd in de buurt van de Plantage en een professionele jeu-de-boulesbaan geopend vlak naast de Chinese tuin. Verder moest de zgn. blauwe brug en de ‘gevaarlijke’ brug in de rotstuin vervangen worden. Op bestuurlijk vlak werd veel aandacht besteed aan de toekomst van de Hortus. Het was al langer bekend dat de RUG de Hortus wilde afstoten maar de vraag was: hoe? Uiteindelijk heeft de RUG besloten in overleg te treden met de Gemeente Groningen voor een mogelijke overname van de Hortus en de Biotoop. Inmiddels is er een commissie benoemd die onderzoekt onder welke randvoorwaarden de overdracht plaats zou kunnen vinden.

Het bestuur van de Hortus heeft op deze ontwikkeling geanticipeerd met het schrijven van een notitie waarin wordt betoogd dat de Hortus een belangrijke hotspot is van biodiversiteit, die bij uitstek past in het gemeentelijke groenbeleid. Inmiddels hebben de acties van het Hortusbestuur en van de Vrienden de aandacht getrokken van de politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen. Dat heeft geleid tot gesprekken met die partijen en tot een bezoek van een delegatie van de gemeenteraad aan de Hortus.

De afgelopen jaren is de Hortus langzaam uit het dal herrezen. Veel achterstallig onderhoud is uitgevoerd en een aantal nieuwe tuinen zijn aangelegd of gerenoveerd. Met name de aanleg van de Hondsrugtuin, de Vlinder- en bijenweide en de akkers hebben het gezicht van de Hortus ingrijpend veranderd. Ook de herinrichting van de Plantage heeft sterk bijgedragen aan een grotere aantrekkelijkheid van de Hortus voor bezoekers. Bij de herinrichting van de Hortus en de aanleg van nieuwe tuinen heeft tuinbaas Rick Mensink een cruciale rol gespeeld. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij het publiek en zijn collega’s.

Mede op grond van zijn succes bij de Hortus heeft Rick Mensink een aanbod gekregen om tuinbaas te worden bij het Landgoed Twickel in Twente. Dat aanbod heeft hij inmiddels geaccepteerd. Het bestuur heeft hem van harte gelukgewenst met deze eervolle benoeming! Met ingang van 1 januari 2022 zal Rick de scepter zwaaien in Twickel.

Het bestuur buigt zich momenteel over de vraag hoe komend jaar op een adequate wijze in het groenonderhoud van de Hortus kan worden voorzien.

naar nieuwsoverzicht