Chinese tuin

De ontdekking van de Hortus: Adam en Eva

Een oud Chinees gezegde luidt: ‘In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou’. De eeuwenoude tuinen van Suzhou, die als de mooiste van China worden beschouwd, hebben als voorbeeld gediend voor de Chinese tuin in de Hortus.

In de Hortus hebben we dus een tuin die, in ieder geval volgens Chinezen, een gelijkenis vertoont met het paradijs. Als het aan Rick Mensink ligt, ons hoofd tuinen, moet de hele Hortus een stukje hemel op aarde worden. De tuinen van Sissinghurst in Kent zijn voor hem een grote inspiratiebron. Enkele factoren die het realiseren van de Harense hemel op korte termijn bemoeilijken zijn de beperkte middelen en menskracht waarmee de tuinen moeten worden onderhouden. Meer vingers, groen of niet, zijn nodig om het hele terrein goed te kunnen onderhouden. Maar wie zegt trouwens dat het paradijs netjes aangeharkt is?

Wanneer ik op vakantie ben in het buitenland bezoek ik graag tuinen. Vaak kasteel- en kloostertuinen, maar ook botanische tuinen en particuliere tuinen. In mijn top 10 van gecultiveerde ‘stukjes hemel op aarde’ bevinden zich vooral Britse tuinen. Bovenaan mijn lijstje staat Abbey House Gardens in Malmesbury, Wiltshire. Het huis en de tuin maakten ooit deel uit van een abdij. In 1994 werd het geheel gekocht door het echtpaar Ian en Barbara Pollard, die er hun versie van het paradijs van maakten. De tuin staat ook bekend als de tuin van ‘The Naked Gardeners’. Het zit namelijk zo: Ian en Barbara houden ervan om naakt te tuinieren. Bij aankomst bij de tuin lazen we dat er enkele dagen per jaar zelfs een ‘clothes optional’ dag wordt georganiseerd. Op die dagen mogen bezoekers kiezen of ze gekleed de planten, struiken en bomen willen bewonderen of dat ze in Adamskostuum gaan genieten van de wonderen der natuur.

Onze puberdochter was destijds erg opgelucht dat we die bewuste dag niet voor deze keuze werden gesteld. De Pollards waren zelf aan het werk in hun tuin. Hoe zij gekleed was kan ik me niet goed herinneren, maar hij droeg enkel een strak zwembroekje met tijgerprint en deed me een beetje denken aan een oude versie van Tarzan.

Een paar jaar geleden was er gerommel in hun hof van Eden, de echtelieden gingen van elkaar scheiden. Had Barbara van de boom van goed en kwaad gegeten? Nee, volgens Barbara had Ian van verboden vruchten gesnoept. Zij vertrok en Abbey House Gardens werd te koop aangeboden. 
Er diende zich echter geen koper aan, Barbara keerde terug en de tuin werd weer opengesteld voor bezoekers. ‘Paradise not lost’ gelukkig, zodat nog veel mensen gekleed of ongekleed hiervan kunnen genieten.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de vorige column Bijzonder Vitaal van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht