Lezingen Hortus Hermitage

29 oktober 2017: eerste gasten Hortus Hermitage doen verslag van hun verblijf

Met het gastenverblijf de Hortus Hermitage biedt de Hortus botanicus Haren gasten de unieke mogelijkheid om, net als de vrijwilligers, de Hortus als groene, heilzame omgeving te ervaren. De Hortus Hermitage is een gastenverblijf met een maatschappelijk karakter, want je leeft tijdelijk te midden van de werkgemeenschap en als je wilt kun je een handje meehelpen. Hortus Hermitage is ontwikkeld door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, in samenwerking met Refunc.

In september en oktober verbleven NRC-redacteur en dichter Marjoleine de Vos, moraalfilosoof Ann Meskens en organisatiefilosoof Mieke Moor als eerste gasten in de Hortus Hermitage. Op 29 oktober 2017, vanaf 13.00 uur, zal het drietal in lezingen reflecteren op de Hortus als groene retraiteplek. De Hortus Hermitage wordt vanaf het voorjaar 2018 geopend voor het publiek; op 29 oktober wordt hier meer informatie over gegeven.

Over de sprekers

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer nodigden Marjoleine de Vos, Ann Meskens en Mieke Moor uit om als eerste gasten in Hortus Hermitage te verblijven omdat zij ieder vanuit hun eigen discipline een ander licht werpen op de maatschappelijke betekenis van de Hortus. Hoe verhoudt de beschermde omgeving van de Hortus zich tot de wereld daarbuiten?

De eerste spreker is Ann Meskens, die naast filosoof ook is opgeleid tot hovenier. Die combinatie leidde de laatste jaren tot medewerking aan diverse projecten waarin tuinen centraal staan. Meskens verbleef samen met illustrator en fotografe Tatiana De Munck, die enkele van haar boeken illustreerde, in de Hortus Hermitage.

Vervolgens neemt Mieke Moor het woord, die een achtergrond heeft in de zorg, theologie en filosofie, én een grote liefde voor tuinen heeft. Zij onderzoekt de mogelijkheid om (de organisatie van) werk menselijker te maken: meer open voor het gebeuren van het leven zelf, minder verstrikt in systemen die ons gevangen houden.

De laatste spreker is NRC-redacteur en columnist Marjoleine de Vos. Zij woont op het Groningse platteland en neemt natuur en platteland geregeld als uitgangspunt voor haar beschouwelijke columns.

Het programma wordt afgesloten met een vooruitblik op de openstelling van Hortus Hermitage als gastenverblijf in 2018.

Bekijk het programma van 29 oktober

Kunstprogramma Verloren en Hervonden

Hortus Hermitage is onderdeel van het kunstprogramma Verloren en Hervonden dat in opdracht van Stichting Behoud Groene Hortus door TAAK wordt ontwikkeld. Het project Hortus Haren, Verloren en Hervonden wordt mede mogelijk gemaakt door: Kunstraad Groningen, Mondriaanfonds, Rijksuniversiteit GroningenGemeente Haren en Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting.

naar nieuwsoverzicht