Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

Microscopiedag zaterdag 4 november een succes!

Op 4 november was de Hortus Haren een van plekken in de provincie Groningen waar microscopen stonden uitgestald. Dit was in het kader van 70microscopen.nl, een activiteit van de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum

Geplaatst: 7 nov 2023

Categorie

Microscopiedag zaterdag 4 november een succes!

Op 4 november was de Hortus Haren een van plekken in de provincie Groningen waar microscopen stonden uitgestald. Dit was in het kader van 70microscopen.nl, een activiteit van de Rijksuniversiteit Groningen. En dit allemaal als ode aan de natuurkundige Frits Zernike die 70 jaar geleden de Nobelprijs voor de natuurkunde kreeg vanwege zijn uitvinding van de fasecontrast-microscoop.

Een mooie samenwerking van medewerkers en vrijwilligers van de Hortus, Vrienden van de Hortus, IVN, en studenten en medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen. Harens Lyceum was partner in de activiteit en ondersteunde met extra microscopen en een docent en twee leerlingen als extra helpers.

En bij de herfst horen paddenstoelen. “Het is de afgelopen weken droog geweest, dus het ging rustig aan”, zegt Richard Dijkstra. “Maar het heeft de afgelopen dagen goed geregend, dus ik verwacht dat het explodeert hier”.

Entreehal

In de entreehal van de Hortus en in restaurant de Plantage stonden microscopen in soorten en maten uitgestald voor de bezoekers. Ze konden zaden bekijken, maar ook takjes, mosjes en minipaddenstoelen die ze zelf in de Hortus verzamelden. En helemaal mooi waren de waterbeestjes die door het Harens Lyceum waren meegenomen.

Educatie

Een activiteit voor jong en oud: kinderen met hun grootouders en alle leeftijden er tussen in. Met 15 helpers bij de microscopen werd het een mooie dag met veel ‘oh’s’ en ‘ahh’s’. De filmploeg van de jubileum actie kwam langs in de Hortus. De Hortus mag de LCD microscopen houden. Daar zullen we in de toekomst zeker meer educatieve activiteiten mee organiseren.

Beluister het interview met Tineke van der Meij vanaf 18:35 tot 25:30.

Op 4 november 1953 werd de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend aan professor Frits Zernike. Nu, 70 jaar later, organiseerde de Faculty of Science and Engineering een symposium om herinneringen op te halen aan Zernike, en een publieksdag microscopie om zijn Nobelprijs voor de fasecontrastmicroscoop te vieren.

70 Microscopen

4 november 2023, door Rijksuniversiteit Groningen

Eerstvolgende activiteiten

Gedurende het seizoen worden diverse activiteiten in de Hortus georganiseerd.

Bekijk hieronder de eerstvolgende activiteiten. Klik hier voor de volledige agenda.