Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

vacature manager

De Hortus botanicus Haren is op zoek naar een dynamische manager, die, samen met het bestuur van de Stichting Behoud Groene Hortus (SBGH), betrokken is bij de doorontwikkeling van de Hortus en daarnaast verantwoordelijk is voor een doelgerichte en financieel gezonde organisatie. Op termijn kan deze functie uitgroeien tot die van zakelijk leider/directeur van de Hortus.

Datum

Geplaatst: 9 mei 2024

Categorie

Vacature: Manager Hortus Haren

De Hortus botanicus Haren is op zoek naar een dynamische manager, die, samen met het bestuur van de Stichting Behoud Groene Hortus (SBGH), betrokken is bij de doorontwikkeling van de Hortus en daarnaast verantwoordelijk is voor een doelgerichte en financieel gezonde organisatie. Op termijn kan deze functie uitgroeien tot die van zakelijk leider/directeur van de Hortus.

Omvang functie minimaal 0.6 fte. Salaris indicatie fulltime € 4.000 – € 5.500 per maand.

Profielschets functie manager SBGH / Hortus

De Hortus botanicus Haren is het erfgoed van de RUG en sinds 1 januari 2023 eigendom van de Gemeente Groningen. De hortus botanicus was de wetenschappelijke tuin van de RUG ten behoeve van het onderwijs en onderzoek in de biologie. Als gevolg van ontwikkelingen in de wetenschap en taakverdeling tussen universiteiten is de tuin niet meer in gebruik bij de universiteit. In de afgelopen jaren is deze tuin deels omgevormd tot een publiekstuin met behoud van de bijzondere botanische waarden.

De Hortus wordt beheerd door de Stichting Behoud Groene Hortus (SBGH). Dit beheer omvat het onderhoud van de 14,5 ha grote tuin waar onder De Laarmantuin die is opgenomen in de lijst van de Stichting Nationale Plantencollectie. In de tuin staan van oudsher veel bijzondere planten. Een groot aantal daarvan zijn bedreigde (rode lijst) soorten. Naast de tuin beheert de SBGH ook een winkel in de receptie en een café-restaurant. Het café-restaurant wordt verzorgd door cliënten van COSIS, de organisatie voor dagbesteding van minder-begaafden.

Het beheer wordt uitgevoerd met een kleine kern van personeel ( hoveniers, administratie, horeca en winkel ) en circa 60 vrijwilligers onder leiding van coördinatoren. Daarnaast participeren een werkgroep van Cosis cliënten en leerlingen van de groenopleiding van De Bolster in het tuinonderhoud. De zakelijke coördinator/beheerder is de schakel tussen het bestuur van de SBGH en het personeel en de coördinatoren. Hij/zij geeft leiding aan het dagelijks beheer. Dit omvat de dagelijkse aansturing van de administratie, de winkel, de horeca en de coördinator receptie en de afstemming met de tuinbaas. De tuinbaas geeft leiding aan het tuinonderhoud door hoveniers, vrijwilligers en werkgroepen van Cosis en De Bolster.

Het bestuur van de Stichting zoekt een zakelijk coördinator/beheerder die, samen met personeel en een groot aantal vrijwilligers, zorg draagt voor de dagelijkse organisatie en beheer gericht op het behoud van de botanische waarden en de publieke presentatie van de tuin. Het takenpakket met een omvang van minimaal 0.6 fte en maximaal 0.8 fte is hierop afgestemd.

Het takenpakket van de coördinator/beheerder omvat:

 • De ondersteuning van het bestuur bij de ontwikkeling van beleid.
 • Draagt zorg voor de voorbereiding van bestuursvergaderingen en de uitvoering van besluiten.
 • Stelt conceptbegroting op in afstemming met bestuur en tuinbaas en bewaakt de bestedingen.
 • Is verantwoordelijk voor de organisatie van evenementen.
 • Geeft leiding aan personeel en vrijwilligers.
 • Draagt zorg voor het overleg met de tuinbaas en coördinatoren over de dagelijkse gang van zaken.
 • Vertegenwoordigt de Stichting naar leveranciers en andere organisaties van belang voor het dagelijks beheer.
 • Verzorgt in overleg met tuinbaas en coördinatoren de intake van vrijwilligers.

Profiel eisen:

 • HBO werk en denkniveau.
 • Ervaring met management/leidinggeven.
 • Financieel / commercieel inzicht.
 • Affiniteit met de branche.
 • Creativiteit en een probleemoplossend denkvermogen.
 • Sterke sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Stressbestendig.
 • Klantgerichte instelling gekoppeld aan goede mensenkennis.

Interesse?

Geïnteresseerd in deze vacature bij Hortus Haren? Dan ontvangen wij graag je motivatiebrief met CV. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dr. D.A. Wiersma, voorzitter SBGH. Hij is telefonisch bereikbaar voor vragen op 06-51512232. Stuur je motivatiebrief met CV per post naar Kerklaan 34, 9751 NN Haren of per e-mail naar: bestuur.sbgh[at]hortusharen.nl.

Meld je interesse

Maak je interesse compleet

Eerstvolgende activiteiten

Gedurende het seizoen worden diverse activiteiten in de Hortus georganiseerd.

Bekijk hieronder de eerstvolgende activiteiten. Klik hier voor de volledige agenda.