Bloemen verzamelen 4

ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN VANAF 4 JAAR

KOM JE VERWONDEREN

Ontdekken dat er kleine diertjes onder een steen leven, dat rupsen veranderen in vlinders, dat bijen kunnen dansen …… Wanneer kinderen al jong ontdekkingen doen in de natuur, is dat de basis voor hun belangstelling en zorg voor de natuur. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en voortdurend op zoek om zichzelf en de wereld te verkennen. In de Hortus gaan wij samen met kinderen op ontdekkingstocht, want in de tuin valt heel veel te beleven Natuur speelt in de Hortus de hoofdrol, maar op op cultureel gebied vinden er allerlei activiteiten plaats. Bij de cultuurthema’s voegen we graag een ‘snufje’ natuur toe. Wij gaan uit van verschillende thema’s. U geeft aan welke thema’s de voorkeur hebben.

Doelgroepen:

Met de Hortus Chat kun je zelfs praten met de bomen! Deze Hortus Chat kun je gratis downloaden via de appstore.

 

Ben je op zoek naar informatie voor een spreekbeurt of presentatie? Neem dan eens een kijkje op de HortusKids pagina!

 

Activiteiten zonder gids       

  • Kunstroute ‘Verloren en hervonden ’De gloriedagen van de Hortus als ‘onderzoek plaats van de universiteit’ zijn voorbij. Er zijn dingen verloren gegaan, maar er is gelukkig ook veel bewaard gebleven en teruggevonden. De kunstwerken ‘De Rimpeling’ en ‘De Hermitage’ herinneren aan wat ooit was en zijn tegelijkertijd een ode aan het moois dat er nu is. De kinderen krijgen een beeld van de geschiedenis van de Hortus en ontdekken de waarde die de Hortus tegenwoordig heeft. Het thema van drie kunstwerken is ‘Verloren en hervonden’. Het gaat over iets kwijtraken en dan weer iets terugvinden. U kunt de route lopen met behulp van het boekje ‘Verloren en hervonden’. Hierin staan vragen en opdrachten.

Dit boekje is voor € 1,- bij de receptie te verkrijgen.

  • Speurtocht 10 jaar kunst in de Hortus – Tijdens de beelden expo is er een fotospeurtocht  langs de kunstwerken. Jullie zoeken de beelden in de tuin met behulp van de fotokaart.

Deze kaart is voor € 0,50 bij de receptie te verkrijgen.

U kunt ons bereiken via:

 

In de Bijenstal kunt u het leven van de bijen observeren.                  

“Bijen houden, vroeger en nu” is het thema van de bijenstal, die gebouwd werd naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de imkervereniging Haren-Paterswolde. In de korvenstal wordt de woudbijenteelt uitgebeeld door een bevolkte holle boomstam. Verder staan hier gewone strokorven, een zwanenhalskorf en een bisschopsmuts. Deze worden overigens niet allemaal bewoond door bijen. In de stal met de bijenkasten wordt een beeld geschetst van de hedendaagse hobby-imker, die vier tot vijf bijenvolken houdt voor zijn plezier.

In de bezoekersruimte kunt u – veilig achter glas – het leven van de bijen bekijken. In deze ruimte zijn twee zogenaamde observatiekasten te bezichtigen. De honing wordt ook geslingerd in de Hortus. U kunt na het slingeren een potje echte Hortushoning kopen.

Voor de actuele informatie over het slingeren van de honing kunt u terecht www.hortusharen.nl/agenda

Samenwerkingen

De werkgroep educatie werkt samen met onze buren ‘de Biotoop’ bij nachtvlinder- en plantenexcursies. Daarbij doet de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) in het najaar regelmatig onderzoek naar de vele paddenstoelen in de Hortus. Het afgelopen jaar ontdekte de vereniging dat er van de ’Hygrocybe’ twaalf zeldzame soorten in de Hortus voorkomen!

 

Rondleiding voor kinderen in de Hortus botanicus Haren (video) – OOG tv