Hortus Hermitage 2

Hortus Hermitage: Overnachten in de Hortus Haren

’s Avonds alleen dwalen door de tuinen van de Hortus botanicus Haren. Overnachten in een bijzondere verblijfsruimte waarin oude materialen en meubels van de Hortus zijn getransformeerd tot design met een verhaal. Overdag de kans krijgen om achter de schermen van de Hortus te kijken, en een bijdrage te leveren aan het onderhoud van de tuinen. Die unieke mogelijkheden biedt de Hortus botanicus Haren met de Hortus Hermitage, een retraiteplek met een maatschappelijk karakter die is ontwikkeld door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, in samenwerking met Refunc.

Een grote groep vrijwilligers onderhoudt de tuinen. In de Hortus volgen zij hun eigen tempo en draagt de natuurlijke omgeving bij aan hun welbevinden. Met de retraiteplek biedt de Hortus Haren gasten de unieke mogelijkheid om, net als de vrijwilligers, de Hortus als groene, heilzame omgeving te ervaren, want je leeft tijdelijk te midden van de werkgemeenschap, en als je wilt kun je een handje meehelpen.

Interieur met een verhaal
De basis van de Hortus Hermitage wordt gevormd door een oude voedselsilo. Materialen en meubels, die ooit een functie hadden in de Hortus, zijn door Refunc getransformeerd tot een interieur met een verhaal. Van tuinbankjes is een multifunctioneel parkbankmeubel gemaakt dat uitmondt in een bed waarin je onder een dakraam naar de sterren kunt kijken. Want in de Hortus wordt het nog echt donker! Een bureau is omgetoverd tot het aanrecht van de buitenkeuken. Zadenkasten doen dienst als lampen. Overdag leef je zoveel mogelijk buiten. ’s Avonds trek je je terug en is de hectiek van de maatschappij even heel ver weg.

Historisch precedent
Menselijke aanwezigheid als onderdeel van de tuinarchitectuur is in Engeland in de achttiende eeuw een tijd in de mode geweest. Men liet kluizenaars – hermits – in tuinen wonen. Zij stonden symbool voor beschouwing, melancholie en het romantische ideaal van de mens die zich terugtrekt uit de maatschappij om tot zichzelf te komen. De Hortus Hermitage is een eigentijdse vertaling van dit gedachtegoed.

De Hortus Hermitage is ontwikkeld als onderdeel van het kunstprogramma Verloren en Hervonden.

In september en oktober 2017 werd het gastenverblijf ingewijd door drie filosofen / auteurs.

Bekijk het filmpje van het plaatsen van de silo in de Hortus Haren.