Hortus Hermitage 2

Hortus Hermitage: Overnachten in de Hortus botanicus Haren

’s Avonds alleen dwalen door de tuinen van de Hortus botanicus Haren. Overnachten in een bijzondere verblijfsruimte waarin originele materialen en meubels van de Hortus zijn omgetoverd tot design met een verhaal. Zo zijn mooie groene plantenkaartjes verwerkt tot een prachtig bureaublad. Overdag de kans krijgen om achter de schermen van de Hortus te kijken, en een bijdrage te leveren aan het onderhoud van de tuinen. Die unieke mogelijkheden biedt de Hortus met de Hortus Hermitage, een retraiteplek met een maatschappelijk karakter die is ontwikkeld door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, in samenwerking met Refunc.

Een grote groep vrijwilligers onderhoudt de tuinen. In de Hortus volgen zij hun eigen tempo en draagt de natuurlijke omgeving bij aan hun welbevinden. Met de retraiteplek biedt de Hortus zijn gasten de unieke mogelijkheid om, net als de vrijwilligers, de Hortus als groene, heilzame omgeving te ervaren, want je leeft tijdelijk te midden van de werkgemeenschap, en als je wilt kun je een handje meehelpen.r

Bekijkt u dit filmpje maar eens: https://vimeo.com/286144577

Interieur met een verhaal
De basis van de Hortus Hermitage wordt gevormd door een voedselsilo. Materialen en meubels, die ooit een functie hadden in de Hortus, zijn door Refunc getransformeerd tot een interieur met een verhaal. Van tuinbankjes is een multifunctioneel parkbankmeubel gemaakt dat uitmondt in een bed waarin je onder een dakraam naar de sterren kunt kijken. Want in de Hortus wordt het nog echt donker! Een bureau is omgetoverd tot het aanrecht van de buitenkeuken. Zadenkasten doen dienst als lampen. Overdag leef je zoveel mogelijk buiten. ’s Avonds trek je je terug en is de hectiek van de maatschappij even heel ver weg.

Historisch precedent
Menselijke aanwezigheid als onderdeel van de tuinarchitectuur is in Engeland in de achttiende eeuw een tijd in de mode geweest. Men liet kluizenaars – hermits – in tuinen wonen. Zij stonden symbool voor beschouwing, melancholie en het romantische ideaal van de mens die zich terugtrekt uit de maatschappij om tot zichzelf te komen. De Hortus Hermitage is een eigentijdse vertaling van dit gedachtegoed.

De Hortus Hermitage is ontwikkeld als onderdeel van het kunstprogramma Verloren en Hervonden.

In september en oktober 2017 werd het gastenverblijf ingewijd door drie filosofen / auteurs.

Bekijk het filmpje van het plaatsen van de silo in de Hortus Haren.

Zie voor meer foto’s van Refunc : foto’s Hortus Hermitage 

Verhuur van de Hortus Hermitage
Het verblijf in de Hortus Hermitage kost op werkdagen € 59,- per nacht, in het weekend d.w.z. vrijdag- en zaterdagnacht € 69,- per nacht (aanmelden vrijdagmiddag voor 15:30 uur bij de balie van de Hortus), verhuur met een minimum verblijf van 2 nachten.
Het verhuurseizoen loopt jaarlijks van 1 mei tot 1 oktober.

Reserveren en het checken van de beschikbaarheid kan via https://origineelovernachten.nl/origineel-overnachten-in-de-hortus-botanicus-van-haren/ 

Verloren en Hervonden
De Hortus Hermitage is onderdeel van het project  “Hortus Haren: Verloren en Hervonden” dat werd ontwikkeld in samenwerking met TAAK.

Het project is mede mogelijk gemaakt door: de Kunstraad Groningen, het Mondriaanfonds, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Haren en de Vereniging Vrienden van de Hortus ‘Henricus Munting’.