gert sennema-vrouw met kraai

Gert Sennema

De onderstammen van bomen die gerooid worden in de streek waar Gert Sennema woont en werkt worden vaak bij zijn atelier neergelegd. Elke stam wordt door het hart gespleten om de spanning uit het hout te halen. De schors wordt verwijderd. Nu is het leven uit de materie. De stam kan ten prooi vallen aan schimmels en zwammen, maar de beeldhouwer kiest voor een andersoortige metamorfose. Het beschikbare volume, waarbij de opbouw in jaren zichtbaar is, transformeert in mens, dier of ding. De ontstane vorm verwijst altijd naar de oorsprong van het materiaal en naar de geschiedenis van de maker. Resultaat is een beeld wat getuigt van een zoektocht, met spel en beheersing als grondtoon. De beelden tonen zich schatplichtig aan de materie, de natuur.
Een populier van nog geen dertig jaar is veranderd in een jongen met schietlood. Door het voetstuk krijgen we enig zicht op de oorspronkelijke vorm van de boom. De jongen kijkt met een oog naar het touw wat is bevestigd aan het lood. Een perfecte loodrechte lijn doorsnijdt een gestalte, die zich allerminst rechtlijnig toont. Zijn blik op de omgeving wordt gemeten naar de lijn. Of is het toch een knipoog?
In december 1973 streek een grote groep pestvogels neer in Grijpskerk. In een grauw decor kwamen de pestvogels af op lijsterbessen in het dorp. De vogels, die zich tot dichtbij lieten naderen, waren adembenemend in vorm en kleur. Een andere wereld, een andere energie nam bezit van de vertrouwde omgeving.
Een droom op klaarlichte dag.

Inkeer en uitdrukking krijgen vorm in het portret van een vrouw met een uit de kluiten gewassen kraai.
Een compositie in zwart en wit. Het populieren hout draagt de sporen van de maker en van het vuur. Stilte en gekrijs wedijveren om attentie.

Gert Sennema is een van 8 beeldhouwers die in 2017 deelnemen aan de expositie 8 X SOLO in de tuinen van de Hortus Haren.
Tijdens de expositieperiode kunnen bezoekers zien hoe Sennema te werk gaat. Kijk hier hoe Sennema de stam van een spar bewerkt tot beeld.

Website van Gert Sennema