JS_ H_ 008 Barends

Margriet Barends

Met mens en dier als onderwerpen maakt Margriet realistische beelden. Meestal in brons en vooral de laatste jaren ook in cortenstaal. Met aandacht voor het totaal heeft zij een heel eigen vormentaal. De suggestie van beweging speelt daarbij een belangrijke rol. Niet alleen de uiterlijke beweging krijgt vorm dankzij het harmonisch voegen van lijnen en vlakken, ook de innerlijke beweeglijkheid, en het karakter van het afgebeelde, worden erdoor versterkt.

Margriet werd in Utrecht geboren. Ze volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (toen nog Artibus). Haar leermeester was de Utrechtse beeldhouwer Jan van Luijn. In 1991 maakte zij haar eerste werk in de openbare ruimte: een vredesbeeld voor de gemeente Montfoort. Verder staan er werken van haar in Linschoten, Deventer en Ulrum. Ook heeft zij voor bedrijven in opdracht gewerkt (o.a. voor de Gasunie in Groningen en de Raphaëlstichting in Schoorl) en vele particulieren en is haar werk te zien in enkele galerieën. In 2008 had zij een tentoonstelling in het Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats in Eelde, dat enkele werken van Margriet in de collectie heeft.

Sinds 2005 woont en werkt zij in Ulrum. Ze is lid van het genootschap Kunstliefde in Utrecht en van de kunstenaarssociëteit de Groninger Kroon in de provincie Groningen.