Hortus Sanare 2

Hortus Sanare: het project van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer
25 april 2016 – 31 augustus 2016

‘Houd je van volle zon, half schaduw of schaduw? Ben je makkelijk te verkassen of heb je liever een vaste stek? Wanneer moet je gesnoeid worden? Ben je winterhard? Wat is jouw bloeitijd?’

De Hortus Haren telt één tuinman en wel honderdtwintig vrijwilligers. Zorgen deze mensen voor de planten, of zorgen de planten voor de mensen? Dat gaan Langenberg en De Beer als artists-in-residence uitzoeken. Zij logeren drie keer twee weken in de hortus en vragen de vrijwilligers naar hun welbevinden in relatie tot de tuin. Ze zetten de interviews om in plantenkaartjes, in een speciaal daarvoor bestemde kas. Zo wordt het bloemrijke gezelschap van vrijwilligers in de Hortus langzaam zichtbaar. Sinds de Hortus Botanicus in Haren zijn wetenschappelijke functie verloor is de hortus op zoek naar nieuwe bestaansredenen. “Door natuurbeleving en gezondheid te agenderen pogen wij de relatie tussen de hortus en de wetenschap te herstellen”, aldus Langenberg en De Beer.

Een tweede aspect van het veldonderzoek van Langenberg en De Beer draait om de vraag of de hortus een verblijfsplek, misschien zelfs wel een sanatorium, kan zijn. Daarom logeren de kunstenaars er zelf. Drie keer zetten zij er voor een periode van twee weken hun tent op om er onderzoek te doen: van 25 april tot en met 6 mei; van 4 tot en met 15 juli; en van 8 tot en met 19 augustus. Op deze website en op sociale media zullen zij met enige regelmaat verslag doen van hun residencies.

Na deze drie onderzoeksperiodes presenteren Langenberg en De Beer eind augustus hun schetsen voor een permanent kunstproject dat tijdens het Jaar van de Hortus Botanicus gerealiseerd zal worden. De titel is er al: Hortus Sanare.

Meer over het kunstenaarsduo Sjaak en Rosé