DSC02752

Gabriel Lester’s brug De Rimpeling siert de nieuwe Hondsrugtuin
Gabriel Lester heeft de brug voor de nieuwe Hondsrugtuin ontworpen. De tuin is ontstaan op de tekentafel van landschapsarchitect Jan Maas, waar hij een stuk landschap van de Hondsrug naar de Hortus bracht. Lester ziet dit als een echo, of als een sample: Maas neemt iets bestaands en transporteert het naar een nieuwe plek. Lester wil bezoekers die echo laten ervaren door een ruimte van transitie, van overgang te creëren. Wanneer bezoekers over deze brug lopen zijn er momenten dat het zicht op de Hortus hen wordt ontnomen door de gebogen wanden. De wereld wordt voor hen afgesloten. Maar wanneer ze een hoek omkomen, keren ze weer terug in het landschap.

Lester legt een verband tussen deze brug in de Hortus Haren en zijn expositie The Return of Lester’s Loops in het Groninger Museum (van 10 juni t/m 29 oktober 2017). De vormen van de wanden in de tentoonstelling zijn gebaseerd op waterrimpelingen, net als de vorm van de brug in de Hortus. De ronde vormen uit de Hortus klinken dus na in het museum en contrasteren daar sterk met de hoekige, deconstructivistische architectuur van het paviljoen van Coop Himmelb(l)au.

Over Gabriel Lester

Het oeuvre van Gabriel bestaat uit film, sculpturen, installaties en performatief werk.

Meer projecten van Gabriel Lester zijn te vinden op zijn website

Lees meer over Gabriel Lester op de website hollandsemeesters.info en in Kunst en Stad

Kunstproject Verloren en Hervonden

De Stichting Behoud Groene Hortus heeft projectbureau TAAK gevraagd om mee te denken hoe we van de Hortus Haren een plek kunnen maken waar natuur, cultuur en kunst samenkomen. Dat heeft o.a. geleid tot het project Hortus Haren, Verloren en Hervonden.

De brug De Rimpeling kon worden gerealiseerd dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds, de Rijksuniversiteit GroningenGemeente Harende Provincie Groningen en de Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting.