Hortus Sanare 4

Van 2016 tot 2018 maken kunstenaars het unieke karakter van de Hortus botanicus Haren opnieuw zichtbaar

De Stichting Behoud Groene Hortus heeft projectbureau TAAK gevraagd om mee te denken hoe we van de Hortus Haren een plek kunnen maken waar natuur, cultuur en kunst samenkomen. Dat heeft o.a. geleid tot het project Hortus Haren, Verloren en Hervonden. Dit project bestaat uit artistieke ingrepen die worden verricht door kunstenaars, tuin- en/of landschapsontwerpers.

De kunstenaars doen onderzoek naar de geschiedenis van de Hortus Haren, zijn planten en bezoekers. Hoe krachtig is de natuur? Hoe is de mens onderdeel van de natuur? Wat zijn de verhalen achter de bijzondere planten in de Hortus Haren?

Zo′n onderzoek leidt uiteindelijk tot een kunstwerk, installatie, interventie, toevoeging of ingreep in de tuinen, die nieuwe mogelijkheden, waarden of toepassingen van de Hortus verbeeldt. Gedurende de ontwikkelingen van deze projecten kunnen experts en geïnteresseerden van gedachten wisselen met de kunstenaars tijdens presentaties en workshops.

Deelnemende kunstenaars

Vijf kunstenaars ontwerpen drie bijzondere, permanente kunstwerken voor de Hortus Haren. Gabriel Lester, Wineke Gartz en het trio Sjaak Langenberg, Rosé De Beer en Refunc maken de verborgen en deels vergeten kwaliteiten van de Hortus Haren opnieuw zichtbaar.

De Rimpeling van Gabriel Lester (geopend juni 2017)
Hortus Hermitage van Sjaak Langenberg, Rosé de Beer en Refunc (opening september 2017).
– Love You Flower, Thank You Plant van Wineke Gartz (2018)

Bekijk het filmpje van het plaatsen van de silo in de Hortus Haren in het kader van het project Hortus Hermitage

Residencies

In de zomer van 2016 deden Sjaak en Rosé en Wineke enkele weken voorbereidend onderzoek in de Hortus.

Lees het logboek van Sjaak en Rosé

Lees het verslag van Wineke’s verblijf in de Hortus

Het project Hortus Haren, Verloren en Hervonden wordt mede mogelijk gemaakt door: Kunstraad Groningen, Mondriaanfonds, Rijksuniversiteit GroningenGemeente Haren en Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting.