HortusFestival 2017

Hortus Festival 2017: Kroonjuwelen van het Hortus Festival

Het jaar 2017 staat in het teken van de botanische tuinen en de programmering van het Hortus Festival sluit hierop aan. De “Kroonjuwelen van het Hortus Festival” van de afgelopen jaren zullen ten gehore worden gebracht.

De relatie die het Hortus Festival heeft met de botanische tuinen is de afgelopen jaren steeds hechter geworden. Vaak werd muziek gespeeld die nauw verwant was met de tuin, een plant of een boom. De relatie tussen muziek en natuur is dan ook zo oud als muziek bestaat. Het was Pythagoras die de verdeling van het toonstelsel verklaarde aan de hand van een natuurkundige wet. De periode waarop het Hortus Festival zich concentreert is een periode waarin de natuur altijd een belangrijke plaats innam en lange tijd zelfs leidend was in muzikale structuren. Natuurverschijnselen werden vaak muzikaal beschreven als een directe of letterlijke vertaling van geluiden uit de natuur of gebruikt als inspiratiebron wanneer een componist zijn emoties weergeeft die hij ervaart bij een natuurverschijnsel. Het los zien van natuur en muziek is daarom niet goed mogelijk.

Het Hortus Festival is Nederlands groenste zomerfestival voor kamermuziek.

Het staat bekend om zijn verrassende combinaties van sfeervolle locaties en bijzondere muziek. De concerten zijn intiem: het publiek zit dicht bij het podium en kan na afloop van de concerten eenvoudig contact maken met de musici. Het Hortus Festival programmeert elk jaar in juli en augustus concerten in de wondermooie tuinen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, de Hortus Botanicus in Leiden en de Hortus botanicus Haren. Het thema van het Hortus Festival 2017 is Kroonjuwelen van het Hortus Festival, zoektocht naar de bron.

Het Hortus Festival 2017 vindt plaats op zondag 23 en 30 juli en op zondag 6, 13, 20 en 27 augustus 2017 in De Plantage in de Hortus Haren. Elk concert begint om 14.15 uur, zaal open vanaf 13.45 uur.

Programma overzicht van het Hortus Festival 2017 in de Hortus Haren

zondag 23 juli – Liedrecital over de roos
zondag 30 juli – Pianoduo Stefan en Martijn Blaak: Kroonjuwelen van de quatre-mains
zondag 6 augustus – Kroonconcert: Pianotrio Schumann en Farenc
zondag 13 augustus – Le piano Carré: Haydn en Mozart op tafel
zondag 20 augustus – La vie et mort d’Érard, opera van Robin de Raaff
zondag 27 augustus – Kroonconcert: 14 jaar HortusEnsemble

Kaarten bestellen voor deze concerten

Kaarten voor deze concerten zijn verkrijgbaar via de website van het Hortus Festival