botanische_tuinen_2

2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen in Nederland

Het Jaar van de Botanische Tuinen is onderdeel van het project Planten voor de Toekomst dat wordt gecoördineerd door de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). De NVBT telt 24 botanische tuinen verspreid over heel Nederland.  In 2017 bundelen de botanische tuinen hun krachten en werpen ze zich op als botanic guardians: hoeders en poortwachters van de biodiversiteit.

Bedreigde plantensoorten

Tal van plantensoorten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact. Samen zien ze het als hun missie om een bijdrage te leveren aan het behoud van biodiversiteit van planten in het kader van een duurzame wereld.

Unieke Laarmancollectie

Van de 24 botanische tuinen herbergen er 15 één of meerdere wetenschappelijk gedocumenteerde plantencollecties. De Stichting Nationale Plantencollectie (SNP) coördineert de collecties in diverse tuinen en bewaakt de kwaliteit van deze collecties. De Laarmancollectie van de Hortus botanicus Haren is in zijn geheel opgenomen op de lijst van de SNP. De Laarmantuin, die ook wel wilde plantentuin wordt genoemd, is een bijna 3 hectare groot deel van de Hortus Haren.

Tentoonstelling Kroonjuwelen

Van 22 april tot 22 augustus 2017 worden de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten in de spotlight gezet tijdens de tentoonstelling Kroonjuwelen.

Cursussen Botanisch Tekenen

In 2017 worden er diverse cursussen Botanisch Tekenen gegeven in de Hortus Haren, voor beginners en gevorderden. Bekijk het cursusaanbod.