Laurierkers in grafiet sigrid frensen

In 2017 geeft botanisch kunstenaar Sigrid Frensen een aantal workshops en cursussen in de Hortus botanicus Haren.

Sigrid Frensen was één van de oprichters van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, een vereniging die zich bezig houdt met het botanisch verantwoord tekenen van bloemen en planten, een ambacht dat meestal in dienst van universiteiten plaats vond. Sigrid maakt botanische tekeningen en aquarellen waarbij kleur, vorm en compositie van groter belang zijn; de nadruk ligt bij haar niet zozeer op de wetenschap. Hoewel ze altijd zo dicht mogelijk bij de realiteit blijft, is haar doel niet het ideaalbeeld van een plant weer te geven, ze laat net zo lief het verval van de plant zien, want volgens haar heeft bijvoorbeeld een uitgebloeide tulp meer karakter dan een perfect, bloeiend exemplaar. Sigrid maakt gebruik van verschillende technieken tijdens haar werk, vooral aquarel en kleurpotlood maar ook grafietpotlood is favoriet. De technieken worden regelmatig ook door elkaar gebruikt om tot het gewenste eindresultaat te komen.
In 2017 geeft Sigrid een aantal cursussen in de Hortus Haren:

4-daagse Basiscursus Botanisch Tekenen – Voorjaarscursus van 9 t/m 12 mei 2017

In deze cursus leert u alles over de basisregels en technieken van het botanisch illustreren. U leert hoe u een tekening opzet, uw onderwerp bestudeert en hoe u die observaties omzet in een goed uitgewerkte compositie. Ondertussen krijgt u veel informatie over de verschillende manieren waarop u planten kunt tekenen en schilderen. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden en demonstraties. De cursus is op vier achtereenvolgende dagen.  

Informatie over de 4-daagse basiscursus

 • De prijs van deze 4-daagse basiscursus is € 375, dat is inclusief lunch, koffie en/of thee en toegang tot de Hortus Haren.
 • Teken- en schildermateriaal zijn voor rekening van de cursist en dient u zelf mee te nemen. U ontvangt ruim voor aanvang van de cursus een advieslijst met materialen.

Wekelijkse cursus Botanisch Tekenen en Schilderen – 6 april t/m 1 juni 2017

Eén dag in de week tekent of schildert u in de Hortus. Omdat er redelijk zelfstandig wordt gewerkt is het handig om een basiscursus botanisch tekenen gevolgd te hebben. Ook is het mogelijk om op deze dag “work-in-progress” mee te nemen om dit te bespreken. Uw materiaalkeuze kan variëren tussen grafiet, pen en inkt, aquarel of kleurpotlood. Ook technieken combineren is een mogelijkheid.

Informatie over de wekelijkse cursus

 • De prijs van deze cursus is € 250 voor 6 lessen (1 les gratis), inclusief lunch, koffie en/of thee en toegang tot de Hortus Haren.
 • Teken- en schildermateriaal zijn voor rekening van de cursist en moet u zelf meenemen.
 • Cursisten ontvangen ruim voor aanvang van de cursus een advieslijst met materialen.
 • De cursusdata zijn: donderdag 6, 13 en 20 april, 4 en 18 mei en 1 juni.

Kennismakingscursus Botanisch Tekenen (1 dag) op donderdag 7 september 2017

Mensen die geen idee hebben wat Botanische Kunst inhoudt en ook niet weten of ze wel aan een basiscursus willen beginnen kunnen eerst snuffelen aan deze kunstvorm. Aan de hand van een demonstratie en verschillende voorbeelden wordt uitgelegd wat botanisch tekenen nou precies is. Een aantal basisregeltjes worden besproken en ook het verschil met meer decoratieve bloemschilderkunst. Verder kunt ue een tekening maken van een plant of vrucht onder begeleiding van Sigrid.

 • De prijs voor deze kennismakingscursus is € 80, dat is inclusief tekenmateriaal, koffie/thee en lunch en de entreeprijs van de Hortus.
 • Voor het tekenmateriaal wordt gezorgd.

Voor alle cursussen van Sigrid geldt het volgende:

 •  De cursus gaat door als er minimaal vijf aanmeldingen zijn.
 • Er kunnen maximaal 10 cursisten deelnemen aan de cursus.
 • Deze cursus is van 10:00 tot 16:00 uur.
 • Als u zich wilt aanmelden voor deze cursus of vragen heeft dan kunt u contact opnemen met Sigrid Frensen via info@sigridfrensen.com

Bekijk alle cursussen Botanisch Tekenen in de Hortus Haren in 2017