Tulp Dick Smit

Op woensdag 12 april 2017 wordt in de Hortus botanicus Haren de workshop Introductie Botanisch Tekenen gegeven door botanisch kunstenaar Dick Smit.

Dick Smit
Dick Smit was tot 1998 werkzaam bij de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht als Grafisch Vormgever, ook voor de Botanische Tuinen van de universiteit. Als freelancer illustreerde hij ruim 10 jaar lang artikelen in het tijdschrift van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. Dick is al jarenlang lid van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Deze vereniging houdt zich bezig met het botanisch verantwoord tekenen van bloemen en planten, een ambacht dat meestal in dienst van universiteiten plaats vond. De vereniging houdt hiermee een oud ambacht van wetenschappelijk bloem-  en plant illustratoren levend.

Programma / dagindeling workshop Introductie Botanisch Tekenen

Tijdens de workshop van Dick maakt u kennis met botanisch tekenen, een manier van tekenen waarvoor goed kijken en precies werken essentieel is. Hoewel een dag natuurlijk veel te kort is om alle kneepjes van het vak te leren, krijgt u een aantal tips en handvatten aangereikt om u een idee te geven of u verdere cursussen zou willen volgen.

Heeft u al enige ervaring, dan komt u met deze dag weer wat verder met het tekenen van planten.

10.00 uur – Ontvangst, koffie/thee en voorstellen
10.15 uur – Wat vindt u in de hand-out
10.25 uur – Onderwerp in kleine schetsen de onderdelen verkennen
11.30 uur – Van het geheel, tekening in potlood op ‘marker papier’ en schaduw aangeven.
12.30 uur – Lunch
13.00 uur – Overnemen van de tekening in een schone lijn e.v. via transparant papier compositie zoeken en overnemen op aquarel papier
16.00 uur – Bekijken en bespreken van het werk
16.30 uur – Einde

Informatie over deze cursus

  • De prijs voor deze introductiecursus is € 75. Dat is inclusief tekenmateriaal, toegang tot de Hortus Haren en koffie/thee en lunch.
  • De cursus gaat door als er minimaal vijf aanmeldingen zijn. Er kunnen maximaal 10 cursisten deelnemen aan de cursus.
  • Wilt u zich aanmelden voor deze workshop of heeft u vragen over de inhoud dan kunt u contact opnemen met Dick Smit, via dick-smit.tek@kpnmail.nl.

Bekijk alle cursussen Botanisch Tekenen in de Hortus Haren in 2017