Chichorij - Dick Smit

Botanisch Tekenen in de Hortus Haren

In het Jaar van de Botanische Tuinen worden er in de Hortus Haren een aantal cursussen aangeboden op het gebied van Botanisch Tekenen. Er zijn cursussen voor beginners en voor gevorderden.

In de ééndaagse cursussen maakt u kennis met botanisch tekenen, in de 4-daagse basiscursus leert u alles over de basisregels en technieken van het botanisch illustreren en in de wekelijkse cursus Botanisch Tekenen en Schilderen tekent of schildert u een aantal weken op een vaste dag in de Hortus Haren.

Botanische kunst

In de botanische kunst worden planten of delen van planten op nauwkeurige wijze weergegeven. De vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland omschrijft het als volgt: “Een botanische tekening toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmereken die een plant van andere onderscheidt.”

Ervaren docenten

De cursussen worden gegeven door ervaren docenten die lid zijn van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN). Deze vereniging werd in 2006 opgericht en houdt zich bezig met het botanisch verantwoord tekenen van bloemen en planten, een ambacht dat meestal in dienst van universiteiten plaats vond. De VBKN houdt hiermee een oud ambacht van wetenschappelijk bloem-  en plant illustratoren levend.

Sigrid Frensen

Sigrid Frensen maakt botanische tekeningen en aquarellen waarbij kleur, vorm en compositie van groter belang zijn. De nadruk ligt bij haar niet zozeer op de wetenschap. Hoewel ze altijd zo dicht mogelijk bij de realiteit blijft, is haar doel niet het ideaalbeeld van een plant weer te geven, ze laat net zo lief het verval van de plant zien, want volgens haar heeft bijvoorbeeld een uitgebloeide tulp meer karakter dan een perfect, bloeiend exemplaar. Sigrid maakt gebruik van verschillende technieken tijdens haar werk, vooral aquarel en kleurpotlood maar ook grafietpotlood is favoriet. De technieken worden regelmatig ook door elkaar gebruikt om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Dick Smit

Dick Smit is al jarenlang lid van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Tot 1998 was hij werkzaam bij de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht als Grafisch Vormgever, ook voor de Botanische Tuinen van de universiteit. Als freelancer illustreerde hij ruim 10 jaar lang artikelen in het tijdschrift van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde.

Marloes Vreeburg

Marloes Vreeburg kwam na afronding van haar studies Tuin- en Landschapsinrichting (1998) en Biologie (2003), en een korte periode als Junior Docent aan de Universiteit van Utrecht, terecht in Edinburgh en kon in the Royal Botanical Gardens of Edinburgh gedurende het gehele jaar genieten van de cursussen Botanical art die aldaar werden verzorgd. In 2007 keerde ze terug naar Nederland en, inmiddels verknocht aan het schilderen van bloemen en planten, werd Marloes lid van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Haar enthousiasme voor planten en de gedetailleerde manier van werken probeert ze sinds twee jaar over te brengen op haar cursisten.

Margriet Honingh

Margriet Honingh was nauw betrokken bij de oprichting van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. In april 2006 werd deze vereniging opgericht om de botanische kunst in al zijn facetten onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Margriet maakte als algemeen bestuurslid 10 jaar deel uit van het bestuur en volgde vele cursussen bij onder andere Annemarie Evans, Elaine Searle, Valery Oxly, Jenny Philips en Helen Allen.

Algemene informatie

  • De cursusdagen zijn in de regel van 10.00 tot ± 16.00 uur.
  • Een cursus gaat door als er minimaal vijf aanmeldingen zijn.
  • Per cursus kunnen maximaal 10 cursisten deelnemen.

Bekijk alle cursussen Botanisch Tekenen in de Hortus Haren in 2017