Plantevolutie: Een tijdlijn van 500 miljoen jaar
Datum
Kosten en entree
Organisatie
Locatie
Informatie
Plantevolutie: Een tijdlijn van 500 miljoen jaar
Plantevolutie: Een tijdlijn van 500 miljoen jaar
Een projectteam van vrijwilligers en medewerkers heeft het afgelopen jaar gewerkt aan het evolutiepad. Langs dit evolutiepad is binnenkort de evolutie van planten te volgen over de laatste 500 miljoen jaar. Op informatieborden per plantgroep en in het echt met voorbeelden van planten uit die groep. Lopend langs de 11 stations ontdek je hoe hoe planten steeds nieuwe eigenschappen kregen, innovaties, waardoor ze zich steeds beter konden aanpassen en verspreiden.
Het begon 500 miljoen jaar geleden met eencellige organismen in water, zoals algen, die voor het eerst energie konden maken door fotosynthese (omzetten van zonlicht in energie). In de lezing wordt uitgelegd hoe deze ontwikkeling afhankelijk was van de samenstelling van de atmosfeer in de hele oude geologische periodes. Een volgende belangrijke stap was dat de planten planten die zich aanpasten aan het leven buiten het water.
Het begin van de landplanten. Veel later ontstonden zaadplanten, de soorten die nu dominant zijn op aarde. De laatste stap, 140 miljoen jaar geleden begonnen, is die van de bloemplanten. Heel veel van de planten die we nu overal om ons heen zien zijn bloemplanten. Hoe weten we dit allemaal? Uit fossiele van planten die bewaard zijn gebleven. Van veel van de vroege plantgroepen zijn er nu ook nog levende familieleden, mossen, varens, coniferen. Dat zijn nog eens oeroude planten!
De opening van het evolutiepad, begin mei, is een mooie aanleiding voor deze dubbellezing. Emeritus professor Theo Elzenga en ecoloog Roel Strijkstra, beiden lid van het projectteam, geven een inkijk in de evolutie van planten. Over de verschillende innovaties en wat dat voor de verspreiding en succes van de planten betekende. Over de toenemende complexiteit van de bouw en welke slimmigheid er voor de voortplanting zijn ontstaan.
De lezing is in het theehuis in de Chinese tuin. Aansluitend is er een rondleiding door Theo en Roel langs het evolutiepad.
Geef je snel op en wees er als een van de eersten bij. Nog voor de officiële opening van het pad begin mei.
Aanmelden is mogelijk tot 12 april 2025
- Locatie: bovenzaal van het Theehuis Kreunen van de Draak. (Let op: er is geen lift aanwezig)
- Tijd: 14:00 uur, aansluitend aan de lezing is er een wandeling langs het nieuw aangelegde evolutiepad.
- Kosten: €10,- (€7,50 voor Vrienden van de Hortus) plus reguliere entree

Theo Elzenga is emeritus-hoogleraar Ecofysiologie van planten bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Dr. Roel Strijkstra heeft Ecologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij werkzaam als docent ecologische advisering bij Hogeschool Van Hall Larenstein.
Beiden zijn actief verbonden aan de Hortus Botanicus Groningen als vrijwilliger en als leden van de projectwergroep ‘Evolutiepad’.