Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

14e Beelden Expo Hortus Animali

Van 26 mei t/m 29 september vind voor de 14e keer de Beelden Expo in de Hortus botanicus Haren plaats. Deze Hortus Animali Expo is een inspirerende en mooie wandelingen langs deze kunst in onze prachtige Hortus botanicus.

Datum

Tijd

Kosten en entree

Organisatie

Locatie

Informatie

14e Beelden Expo Hortus Animali

Beeldenexpo Hortus Animali

Samen met de kunstenaars Fiona Zondervan, Cindy Sprokel en Pieter Jan Kuiken vormen we dit jaar de Beeldencommissie van de Hortus. Het thema was snel bedacht: ‘Dieren’ en naar aanleiding hiervan heb ik de titel gemaakt: ‘Hortus Animali’. Deze passende titel ‘Hortus Animali’ belooft in weinig woorden iets heel bijzonders. Een samenkomst van mens, dier en natuur op allerlei vlakken. We hebben een shortlist opgesteld van geschikte kunstenaars rondom dit thema en uiteindelijk hebben 25 kunstenaars toegezegd hun werk graag te willen exposeren in de Hortus.

In de voorbereiding zijn we op bezoek geweest bij enkele deelnemende kunstenaars. Dat vind ik echt een privilege: binnenkijken in een atelier/werkplaats, de creatieve broedplaats waar het persoonlijke en magische scheppingsproces plaatsvindt. Op een mooie winterdag in januari ging ik in Amsterdam op bezoek bij Renée Marcus Janssen. Ze heeft haar atelier in de oude NDSM loods: een robuuste en historische plek waar veel kunstenaars een werkplek hebben gevonden. Haar prachtige dierfiguren – mooi opgesteld op de entresol in haar studio – waren stille getuigen van onze ontmoeting. Al voor dit bezoek had ik een van haar werken gekozen als centraal beeld voor alle grafische uitingen en gelukkig ging ze daarmee akkoord.

Hortus Haren | Beeldenexpo | Hortus Animali
De dynamiek van ruimtelijke sculpturen in een natuurlijke omgeving.
In samenspraak met de kunstenaars zijn de ruim 100 beelden geplaatst in de afwisselende tuinen van de Hortus. Zo gaan ze een dialoog aan met de omgeving en voegen een nieuwe dimensie toe aan die plek. Bezoekers kunnen vier maanden lang genieten van een inspirerende en poëtische ontmoeting met de beelden die variëren in materiaalgebruik, textuur, vorm (uiteenlopend van figuratief tot vrijwel abstract) en in formaat van klein tot groot.

Veel dank aan het bestuur van de Hortus: Douwe Wiersma en Jan Poutsma, die deze Beelden Expo belangrijk vinden voor de Hortus en ook garant staan voor de financiële onderbouwing. En vanzelfsprekend alle kunstenaars die hebben mee gewerkt aan het tot stand komen van deze bijzondere tentoonstelling. Ook een compliment voor de Harense drukkerij van Ark voor al het prachtige drukwerk – en dit al jaren lang. Rob Møhlmann van Museum Møhlmann voor het openingswoord. En last but not least: Fiona, Cindy en Pieter Jan.

Harry Zijderveld

Hortus Haren Beeldenexpo 2024

Deelnemende kunstenaars

Marianne Bijker
Cindy Sprokel
Pieter Jan Kuiken
Derk den Boer
Judith Nieuwhof
Lydia Schröder
Marco Dijkstra
Karin Beek
Bea Mol
Patricia Suer
Peter Scheedler
Marjan Schaap
Maja van Berkestijn
Fiona Zondervan
Els van der Glas
William van der Velde
Harry de Dood
Jonneke Kodde
Martin Griek
Gert Bakker
Marina van der Kooi
Anuska ‘t Hart
Bert Denneman
Renée Marcus Janssen
Jaap Hartman

Beeldhouwen is een kunst voor de open lucht…
Ik zou liever hebben dat een beeld van mij
in een landschap wordt geplaatst,
in vrijwel elk landschap,
dan in of op het mooiste gebouw dat ik ken.
Henry Moore

Ik ben geïnteresseerd in het creëren
van een ervaring voor de kijker,
niet alleen maar een object
Richard Serra